7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоИЗБОРИ"Маркет линкс": Само 5 партии влизат в парламента

„Маркет линкс“: Само 5 партии влизат в парламента

Оспорвана битка за първото място на старта на изборите за тов парламент. В последните седмици ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС си разменят местата на върха, като разликата между тях е в рамките на статистическата грешка. Това означава, че изходът от битката ще се реши в рамките на предизборната кампания.

 

Ако изборите са днес:

 

коалиция ПП/ДБ би била първа с 20,9% пред

ГЕРБ/СДС с 20,4% с разлика едва от 0,5% .

ДПС е на трето място с 13,3%,

„Възраждане“ остава четвърта с 11,8%,

БСП е пета с 6,6%.

 

Само пет партии влизат в парламента, сочи социологическото проучване.

 

Превес от 0,5% на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ пред ГЕРБ-СДС сред гласуващите.

 

Това показва национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ПП-ДБ събира 20,9% от гласуващите, а ГЕРБ-СДС са втори с 20,4%.

 

Процентите на база всички запитани сочат първи да са ГЕРБ с преднина от 2%. За коалицията с лидер Бойко Борисов процентите сред всички са 15,4%, а за ПП-ДБ – 13,3%.

Към момента под 4-процентната бариера остават

„Български възход“,

„Има такъв народ“ и

новата коалиция „Левицата“.

Колко партии влизат в парламент 49?

Следващото Народно събрание се очертава да е с пет партии. Според данните сред гласуващите ДПС е трета политическа сила с 13,3%, следва „Възраждане“ с 11,8%.

БСП би била пета на вота на 2 април и ще е последната партия, която преминава прага за влизане в Народното събрание. Социолозите отчитат за социалистите 6,6%.

В син цвят са отбелязани процентите за партиите и на база всички запитани в изследването на bTV и „Маркет линкс“.

На какво се дължи разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

„Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, коментира в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

По думите му все още е рано да се каже дали обединението на ПП и ДБ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно.

„Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат“, каза Живков.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments