22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоЗдравословноМасаж при бременност

Масаж при бременност

Проучванията показват, че масажната терапия, извършена по време на бременност, може да намали тревожността, да намали симптомите на депресия, да облекчи мускулните болки и болките в ставите и да подобри резултатите от работата и здравето на новороденото, посочи терапевтът Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“. Масажната терапия отговаря на различни нужди чрез различни техники, един от които се нарича шведски масаж. Шведският масаж цели да отпусне мускулното напрежение и да подобри лимфната и кръвната циркулация чрез лек натиск върху мускулните групи на тялото. Шведският масаж е препоръчителният метод на масаж по време на бременност, тъй като засяга много обичайни дискомфорти, свързани със скелетни и циркулаторни промени, предизвикани от хормонални смени, допълва още Мирослав Маринов.

Регулиране на хормоните

Изследванията, извършени през последните 10 години, показват, че нивата на хормоните, свързани с релаксация и стрес, се променят значително, при различните масажни терапии. Това води до регулиране на настроението и подобрено сърдечно-съдово здраве. При жени, провеждани масажни терапии само за пет седмици, хормоните като норепинефрин и кортизол (хормони, свързани със стреса) са намалени, а нивата на допамин и серотонин са повишени (ниските нива на тези хормони са свързани с депресия ).Тези промени в нивата на хормоните също водят до по-малко усложнения по време на раждането и по-малко случаи на новородени усложнения, като ниско тегло при раждане. Данните твърдо показват, че има предимства за здравето на майката и новороденото, когато терапевтичният масаж е включен в редовната пренатална грижа.

Намаляване на набъбването

Отокът или подуването на ставите по време на бременност често се причиняват от намалена циркулация и увеличен натиск върху големите кръвоносни съдове от тежката матка. Масажът помага да се стимулират меките тъкани, за да се намали събирането на течности в подутите стави. Това също така подобрява отстраняването на тъканните отпадъци, пренасяни от лимфната система на тялото, посочи терапевт Маринов.

Подобряване на нервната болка

Болката на сиатски нерви се проявява от много жени в края на бременността, тъй като матката почива върху мускулите на тазовия и долния гръб. Натискът на матката разпространява напрежение към мускулите на горната и долната част на крака, което ги кара да набъбват и да оказват натиск върху близките нерви. Масажната терапия адресира възпалените нерви, като помага да се освободи напрежението в близките мускули. Много жени са получили значително намаляване на болката от седалищния нерв по време на бременност чрез масаж, заяви терапевтът Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“. 

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments