20.8 C
София
понеделник, май 16, 2022
НачалоНа фокусМаските отпадат от 1 април

Маските отпадат от 1 април

В България след поредицата от разхлабване на мерките, е време да направим следващата крачка към живота, който познаваме от преди 13 март 2020 г, каза на пресконференция министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, предаде БНТ.

След близо 2 години от 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки, заяви министър Сербезова.

Считано от 1 април отпадат:

– задължителното носене на маски в закрити обществени места;
спазване на физическа дистанция;
– ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
– ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
– забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги;
– изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала.

 

За срок от 3 месеца остават следните мерки, свързани с функционирането на здравната система:

– възможността на НЗОК да заплаща на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;
– продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК.

 

„Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от пост ковид симптоми в продължение на месеци, пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си, дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност“, заяви проф. Сербезова.

„Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е прибързано. България е сред 4-те страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз – това са България, Румъния, Унгария и Полша“, заяви доц. Ангел Кунчев.

За носенето на маски той заяви, че е силно препоръчително носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастни хора, независимо къде се намират и хора с хронични заболявания.

Доц. Ангел Кунчев препоръча обаче продължаване на физическа дистанция и личната хигиена – миенето на ръце. Това също ще остане в сила, както и използването на дезинфектанти или дезинфекциращи кърпички, особено където няма достъп до топла вода и сапун.

В пресконференцията участват зам.-министър д-р Петър Грибнев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments