22.9 C
София
понеделник, юни 5, 2023
НачалоЗдравословноМащабно проучване на погребения през Средновековието показва колко хора са боледували от...

Мащабно проучване на погребения през Средновековието показва колко хора са боледували от рак

Резултатите от мащабно проучване на погребения от 6 до 16 век във Великобритания показват, че честотата на рака през Средновековието е около десет пъти по-висока, отколкото се смяташе досега. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cancer, цитирано от РИА Новости.

Британски учени проведоха първото по рода си проучване на 143 скелета от шест средновековни гробища в и около Кеймбридж. Използвайки рентгенови лъчи и компютърна томография, те откриха признаци на рак във вътрешните части на костите, а не само на техните повърхности.

Предишни проучвания на историческата честота на рака, базирани на археологически доказателства, бяха ограничени до външни увреждания на костите и въз основа на резултатите от тях беше направено заключението, че ракът през Средновековието засяга по-малко от един процент от населението. Нови данни показват, че процентът на рака е бил с порядък по-висок – от 9 до 14 процента.

„Повечето видове рак се образуват в меките тъкани на органи, които отдавна са деградирали в средновековните останки. Само няколко вида рак се разпространяват в костите и само няколко от тях се виждат на повърхността им, затова потърсихме признаци на злокачествено новообразувание вътре в костите“, съобщава първият автор на статията, д-р Пиърс Мичъл (Пиърс Мичъл).

„Използвайки компютърна томография, успяхме да видим рак, скрит във вътрешността на костите, който изглеждаше напълно нормален отвън“, продължава авторът на изследването д-р Джена Дитмар от Института за археологически изследвания MacDonald.

Настоящите изследвания показват, че между една трета и половината от хората с рак на меките тъкани също имат костни лезии. Авторите използват тези данни, за да изчислят общата честота в средновековна Великобритания въз основа на броя на метастазите в изкопаемите кости.

„Досега се смяташе, че най-сериозните причини за влошаване на здравето при средновековните хора са инфекциозни заболявания като дизентерия и бубонна чума, както и недохранване и нараняване вследствие на инциденти или военни действия“, казва Дитмар. „Сега трябва да добавим рак като един от основните видове болести, от които са страдали хората от Средновековието „.

Днес във Великобритания 40-50 процента от населението е диагностицирано с рак по време на смъртта. Като се има предвид, че продължителността на живота през Средновековието е била значително по-ниска от сегашната, както и факта, че тогава хората не са били изложени на тютюн, индустриални емисии и други канцерогенни химикали, честотата е само 3-4 пъти по-ниска от съвременната, учените оценяват като доста висока.

Останките от скелетите, изследвани като част от изследването, са открити в близост до три села в околностите на Кеймбридж, както и в три гробища на самия Кеймбридж – в средновековния център на университетския град, на мястото на бившия августински манастир и на мястото на благотворителна болница за грижи за болни и хора в неравностойно положение, която сега е част от колежа „Сейнт Джон“.

От 143 скелета учените откриха признаци на злокачествени новообразувания в костите на петима души. Повечето лезии са концентрирани в тазовите кости и при един мъж на средна възраст изследователите отбелязват малки промени в целия скелет, което показва, че той е имал рак на кръвта.

Авторите се надяват да продължат разкопките в бъдеще, за да разширят пробата, което ще увеличи надеждността на резултатите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments