Мая Манолова: Осветихме корупцията, случаите вече няма как да бъдат заметени

0

В 45-ото Народно събрание показахме, че сме на страната на хората, централната роля за пречупването на това недоверие изобщо към институциите беше и на Комисията по ревизия. За пет заседания направихме повече от това, което целият предишен парламент не направи, осветихме корупцията. Случаите вече няма как да бъдат заметени.

Това заяви в „Денят започва“ председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова.

По думите ѝ Комисията е успяла да върне доверието към парламента, тъй като е била залята от жалби и сигнали на граждани.“За първи път в новата ни история рекетирани бизнесмени дойдоха в центъра на столицата, в НС, за да разкажат за рекета, изнудването и натиска, на кой са подлагани“, допълни Манолова.Според нея хората искат да знаят, след като никога няма достатъчно за пенсии, за социални помощи, за лични асистенти, за детски градини, къде отиват техните пари.“Това беше нашата задача. Там където Комисията успя да бръкне за 5 заседания, се оказаха наистина страховити неща. Всяко едно от предприятията, които имахме възможност да проверим, това са държавни предприятия, които работят с парите на българския народ, установихме въпреки саботажа, въпреки опитите да се прикрива истината, да не се предоставят документи, да няма съдействие, открихме повече от притеснителни неща. Например, за договори и анекси на „Булгартрансгаз“ към основния договор, които ощетяват държавата с 280 милиона лв. И вчера „Автомагистрали“, които се оказа, че играят ролята на един преразпределител, на една каса, която поема поръчки от АПИ и ги преразпределя без публичен конкурс, без публична покана на избрани фирми. Става дума за 5 млрд. лв“, поясни Манолова.

По думите ѝ вероятно всяко министерство, всеки сектор при ГЕРБ има по един Иван, „който играе ролята на министъра и свежда изискванията на властта за изпълнение от бизнеса“.

Тя допълни, че случаите са предадени на прокуратурата, а случаят „Илчовски“ и на европейската прокуратура, и на всички останали органи. Според Манолова очакванията към съответните служебни министри са огромни – да проверят какво се е случвало в техните ресори.“Но има достатъчно доказателства, вчера Комисията реши на закрито заседание те публично да не бъдат огласявани, но информация, документи, които показват точно това, което твърдеше бизнесменът, че има кухи обороти“, каза още Манолова.Тя е сигурна, че рекетираните бизнесмени от останалите сектори също ще проговорят, защото „омертата за мълчание“ вече е нарушена и примката се разхлабва.“Ще има още лавина от случаи. Само от българския народ зависи дали дълбоката държава на 11 юли наистина ще приключи“, допълни Мая Манолова.Очакванията ѝ към служебния кабинет са освен да подготви честни избори, да извади истината за управлението на ГЕРБ.

Сн. Изправи се.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук