4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусМВР-министърът призна за 40% ръст на мигрантския натиск

МВР-министърът призна за 40% ръст на мигрантския натиск

Мигрантският натиск – опитите за незаконно проникване на територията на България, никога не са били нула от десет години насам, а от началото на тази година се е увеличил с 40 процента спрямо миналата година, като миналата година беше рекордна. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По думите му този натиск се засилва в цяла Европа, като на изключително изпитание са подложени и Гърция и Италия. Радостно е, че най-после Европейската комисия разбира, че този натиск се засилва и предприема мерки, както и че България е във фокуса на тези мерки. До седмици ще започне осъществяването на проект, в рамките на който се предвижда техническо обезпечаване на 110 км, които не са били обезпечени по никакъв начин за десет години, посочи още той. Предвижда се връщането на щатове на „Гранична полиция“, които са били намалени с две хиляди през тези десет години, в които натискът е нараствал, добави министър Демерджиев. Вече са възстановени 453 щата, от които 63 служители вече са обучени и работят, отбеляза Демерджиев.

Имаме обещание от ЕК да ни бъдат осигурени автомобили, както и летателни апарати за наблюдение на граничната зона. Това ще подобри нашето противодействие, каза още той и благодари на Министерството на отбраната за допълнителното осигуряване на хора за опазване на границата на страната.

Министър Демерджиев припомни, че мигранти са преминавали безпрепятствено през границата на страната. По думите му никой не е полагал усилия на територията на страната да им противодейства. Не можем да продължим такъв тип политика, защото това е една от причините да има резерви по отношение на приемането ни в Шенген, добави той.

Наказанията за хората, които се занимават с „каналджийство“, са ниски, а плащанията да се придвижи мигрант от Турция до Европа са няколко хиляди евро, което привлича все повече „каналджии“, каза още министър Демерджиев. Той посочи, че вече се работи в тясно сътрудничество с Турция, както и с държави от ЕС, с които са проведени няколко акции.

Акция с Турция е била насочена срещу 118 човека, занимаващи се с „каналджийство“, като данните са подадени от България.  По предварителни данни 74 от организаторите са задържани, на територията на пет провинции. „Каналджийската“ мрежа действа на територията на цяла Европа, няма незасегната държава, каза още министър Демерджиев

Това са границите на България и всяка отговорна политическа сила трябва да помага те да бъдат опазени. Имахме такива обещания, но е разочароващо, че в предходното Народно събрание не намериха сили да гласуват и да ни дадат още един инструмент, с който да може да се борим с това явление доста по-успешно, коментира министър Демерджиев проблема с ниските наказания за задържаните за „каналджийство“. В Гърция наказанията са десетки години, посочи още той. За да спре „каналджийството“, трябват законодателни промени и ако тези престъпления се третират като тежки, имаме възможност да ползваме много по-широк спектър от разузнавателни средства при тяхното разследване. По-сериозните наказания ще имат възпиращ ефект, увери той

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments