16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусМВР: При земетресение не напускайте сградата, освен ако не излезете за 10...

МВР: При земетресение не напускайте сградата, освен ако не излезете за 10 секунди

При усещане на първия трус не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди. Това посочват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР в основните правила, които могат да помогнат на гражданите в случай на сеизмичен трус, публикувани на сайта на ведомството.

Когато се случи земетресение, трябва да се заеме най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. От пожарната посочват, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва и трябва да се запази самообладание, да не се тръгва към асансьорите и стълбите.

Според правилата, ако сме на улицата, трябва да стоим далеч от сгради и далекопроводи. В случай, че шофираме, трябва да спрем автомобила на открито, безопасно място и да изчакаме. Ако се намираме в обществения транспорт, се препоръчва да се изчака краят на труса в превозното средство.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

enlightened Изключете електричеството, газта и водата.
enlightenedВземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
enlightened Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
enlightened Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.
enlightenedСлед като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
enlightened Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
enlightened Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
enlightened Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
enlightened Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН – МВР, полицията и други компетентни органи.
– Спазвайте обществения ред.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

enlightenedИзчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.
enlightenedМожете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.
enlightened Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.
enlightenedСпазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
enlightenedПо време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ СЕИЗМИЧНО СПОКОЕН ПЕРИОД

– Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете „Раница за бедствия“.
– Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
– Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
– Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
– Помислете и определете най-безопасното място в жилището си. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
– Подгответе семеен план за действие.
– Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments