13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоПо светаМВФ и Украйна са постигнали споразумение, проправящо път към финансова помощ

МВФ и Украйна са постигнали споразумение, проправящо път към финансова помощ

Украйна ще може да поиска финансова помощ от Международния валутен фонд. Това обяви институцията, която е извършила преглед на политиките, водени от страната. Според фонда оказването на финансова помощ на Украйна би могло да подкрепи и усилията на украинското правителство с оглед присъединяване към ЕС, предаде Франс прес.

„Службите на МВФ и на украинските власти постигнаха споразумение, което поправя пътя към началото на дискусии относно програма, изцяло подкрепена от МВФ“, се казва в изявление на фонда. Предстои споразумението да бъде одобрено от ръководството на организацията.

Ръководителят на мисията на МВФ в Украйна Гавин Грей заяви през декември, че страната има нужда от помощни средства за бюджета си и за функционирането си в размер на между 40 и 57 милиарда долара за 2023 г.

„През 2022 г. украинската икономика се сви с 30 процента, което беше по-малко от очакваното, но краткосрочните перспективи се влошиха от декември“, припомни вчера Грей и добави, че прогресивен икономически подем на Украйна може да се очаква през тази година.

Оказването в подходящото време на значима външна помощ е било от съществено значение за макроикономическата стабилност на страната, а мащабни подпомагания ще бъдат от съществено значение и през настоящата година, смята още той Грей. Но програма на МВФ, изцяло финансирана от него, ще е в подкрепа на усилията на правителството с оглед присъединяване към ЕС, коментира той.

Освен това инициативите за реформа с цел подобряване на продуктивността и конкурентността на частния сектор трябва да напреднат, за да се поставят основите на един поствоенен силен икономически растеж, отбелязва ескпертът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments