7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусМВФ повиши леко прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. до...

МВФ повиши леко прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. до 2,9%

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. с  0,2 проценти пункта до 2,9%, отбелязвайки, че повторното отваряне на Китай след двегодишната строга политика на „нулев Covid“ е проправило пътя за „по-бързо от очакваното“ възстановяване. В подкрепа за възходяща оценка е и „изненадващо устойчивото“ търсене в Съединените щати и Европа, както и облекчаването на енергийните разходи след рязкото има повишение през миналата година.

МВФ обаче предупреди, че балансът на рисковете относно икономическото развитие остава в посока надолу, но отбеляза, че неблагоприятните рискове са намалели от октомври миналата година насам. През октомври фондът прогнозира икономически растеж през настоящата година от 2,7 на сто с предупреждения, че светът лесно може да изпадне в рецесия.

Според прогнозите на фонда глобалният растеж ще се забави през тази година до 2,9% от 3,4% през 2022г., след което ще се ускори до 3,1% през 2024 г. Прогнозата за догодина обаче е с 0,1 проценти пункта под прогнозата на МВФ от миналия октомври, тъй като пълното въздействие на агресивните повишения на лихвените проценти на централната банка забавя търсенето.

Международната организация също така заяви, че очаква корекциите на паричната политика на централните банки по света (повишаването на лихвите) и конфликтът Русия-Украйна да продължат да влияят върху икономическата активност в световен план.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша посочи, че рисковете от рецесия са намалели и че централните банки постигат напредък в контролирането на инфлацията, но е необходима още работа за ограничаване на цените и нови смущения могат да дойдат от по-нататъшната ескалация на руската война в Украйна и битката на Китай срещу Covid-19 .

„Трябва да сме подготвени да очакваме неочакваното, но това може да представлява повратна точка – с достигане на растежното дъно и след това спад на инфлацията“, каза Гуриншас пред репортери за перспективите за 2023 г., предаде Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments