4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусМедийно разследване на мрежа от хакери и дезинформатори за изборни манипулации по...

Медийно разследване на мрежа от хакери и дезинформатори за изборни манипулации по света

След съвместно разследване с други медии британският вестник „Гардиън“ разкрива информация за екип от хакери и дезинформатори, специализиран в манипулирането на избори по света.

Става дума за екип от израелски подизпълнители, които твърдят, че са манипулирали повече от 30 избори по целия свят, използвайки хакерство, саботаж и автоматизирана дезинформация в социалните медии.

Подразделението се управлява от Тал Ханан, 50-годишен бивш оперативен работник от израелските специални служби, който сега работи частно, използвайки псевдонима „Хорхе“, и изглежда работи под радара на властите в различни страни повече от две десетилетия.

Разкритието е направено от международен консорциум от журналисти от 30 медии, сред които освен „Гардиън“ са също „Монд“, „Шпигел“ и „Ел Паис“. Журналистите са работили под прикритие.

Тал Ханан не отговори на зададените му въпроси за дейността и методите на така наречения „Екип Хорхе“, но каза: „Отричам да се извършени каквито и да е нарушения“.

Разследването разкрива големи подробности за това как дезинформацията се използва като оръжие от „Екип Хорхе“, предлагащ частна услуга за тайна намеса в избори без оставяне на следа. Екипът работи и с корпоративни клиенти.

Ханан е заявил пред репортери под прикритие, че неговата служба е на разположение на разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които тайно искат да манипулират общественото мнение.

„Гардиън“ коментира, че разкритията за „Екип Хорхе“ могат да поставят в неудобно положение Израел, който през последните години е подложен на нарастващ дипломатически натиск заради износа на „кибероръжия“, които подриват демокрацията и нарушават човешките права.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments