20.6 C
София
четвъртък, септември 2, 2021
НачалоЕвропейски хроникиМедици протестират срещу задължителната ваксинация в Гърция

Медици протестират срещу задължителната ваксинация в Гърция

Стотици здравни работници проведоха митинги в Атина и Солун в знак на протест срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19. Според кореспондент на ТАСС в Атина те се събрали следобед пред гръцкото министерство на здравеопазването и поискали от властите да се откажат от решението за отстраняване на лекари и друг медицински персонал от работа, ако откажат да се ваксинират. В Солун подобна акция се проведе на площада около Бялата кула, туристически символ на града.

Според решението на правителството от 1 септември тези работници в лечебни заведения, които не са били ваксинирани или нямат сертификат за прекарана коронавирусна болест, ще бъдат отстранени от работа без заплащане. Задължителните ваксинации важат и за частни лекари и фармацевти, като глобите се налагат на тези, които не се ваксинират. Участниците в митинга в Атина заявиха, че не са против ваксинацията, но това не трябва да бъде задължително. Те държаха плакати „Ваксинацията е наш личен избор“, „Задължителната ваксинация е тероризъм и диктатура“. Михалис Янакос, председател на Общогръцката асоциация на служителите в държавните болници (POEDHN), заяви, че правителството планира да замени свободните позиции на онези лекари, които не са ваксинирани и бъдат отстранени от работа с нови работници. Според него има и опасения, че онези лекари и други медицински лица, които останат на местата си, ще работят с повишено натоварване на три смени. Янакос обяви намерението на асоциацията да подкрепя по съдебен път неваксинираните здравни работници.

„Броят им е минимален, те са в челните редици на борбата с коронавируса в продължение на 18 месеца, лекуват пациенти и сега ги изхвърлят на улицата“, каза той. „Ние не сме виновни за фактът, че правителството не е убедило населението да се ваксинира. Вирусът се предава и от ваксинирани хора. “ Представители на POEDHN, които говориха на митинга, заявиха, че са подали искания до Държавния съвет (Върховния административен съд на Гърция) за отмяна или временно спиране на закона за задължителната ваксинация. В документа се отбелязва, че въвеждането на задължителна ваксинация и дори фактическата заплаха от санкции срещу служителите, е в пряко противоречие с конституционните разпоредби, които защитават основното право на човешко достойнство, свободно личностно развитие и правото на труд.

На свой ред здравният министър Василис Кикилиас подчерта пред телевизионния канал Skai, че „Националният комитет по ваксинации е стигнал до ясен извод за задължението за ваксиниране на медицински работници“. „Това е морален въпрос. Виждам, че по -голямата част от колегите от публичния и частния сектор са били ваксинирани и ще продължат да се ваксиинират“, каза министърът. Според него на мерките, обявени от правителството, „не реагират медицински работници, а някои синдикалисти“. „Повече от 94-95% от лекарите са ваксинирани. Що се отнася до медицинските сестри, десетки хиляди от тях вече са ваксинирани и продължават да се ваксинират“, подчерта Кикилиас. Научните доказателства показват, че рискът намалява с 20 пъти за тези хора, които са били ваксинирани във възрастовата група на 60 и повече години, каза той. „Девет от десет души, приети в интензивни отделения, не са ваксинирани. В момента четири новородени и 10 деца се лекуват в болници от коронавирус, а едното от тях трябваше да бъде поставено на изкуствена вентилация на белите дробове“, каза министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments