5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоVIP styleМеждународно изложение на бижута беше открито в Истанбул

Международно изложение на бижута беше открито в Истанбул

От днес до 9 октомври Истанбул е бъде център на ювелирните изделия. В Изложбения център бе открито традиционното Международното изложение за бижута Istanbul Jewelry Show, което според специалистите е между първите пет най-големи изложения в света в този сектор, съобщава БТА.

Тазгодишното издание е 52-о. В него участват над 800 фирми и професионалисти от около 120 страни от Европа, Далечния изток, Русия, Северна Африка и др.

Изложението бе открито от турския министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк. Той посочи, че целта е износът на Турция в този сектор през тази година да надхвърли 6 млрд. долара.

“През 2002 г. у нас не се добиваше нито грам злато. Тези ценности лежаха под земята. В момента годишното производство на злато надхвърля четиридесет тона. Ние го извличаме от земята и го вкарваме в икономиката като стойност. И там продължават новите инвестиции. Настоящото изложениe ще отвори още по-широко вратите за нови инвестиции”, заяви турският министър.

В залите на изложбения център са подредени ювелирни изделия от злато, диаманти, цветни камъни, скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли, сребро, сребърни бижута и сребърни стоки за дома и много други. В отделна зала са изложени монети, които са били в обращение в епохата на последните 6 султана на османската империя. Специален раздел Art for Jewellery – Inspiration Hub е посветен на произведенията на културата и изкуството в ювелирното производство.

В рамките на изложението са предвидени панели със специалисти за обмяна на опит, бизнес срещи, както и представяния на отделни колекции на известни дизайнери пред публика.

“Съпътстващите изложението прояви, в които участват много специалисти, са важни стъпки по пътя към брандирането на ювелирната индустрия на страната. Ювелирните изделия са не просто луксозен потребителски продукт, а важна част от нашата история и култура”, заяви Бурак Якин, президент на Асоциацията на износителите на ювелирни изделия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments