20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоУ насМеморандум за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС...

Меморандум за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС ще бъде подписан днес в София

В присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев днес в София ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България („Булгартрансгаз“), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на SOCAR в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България. През март Радев посочи, че разкриването на офис в България на азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката.

Меморандумът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Меморандумът ще бъде подписан от служебния министър на енергетиката на България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Инициираният от България проект Solidarity Ring позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments