2 C
София
петък, ноември 12, 2021
НачалоНа фокусМеркел: Неваксинираните имат дълг към обществото и трябва да го разберат

Меркел: Неваксинираните имат дълг към обществото и трябва да го разберат

Хората, които все още не са ваксинирани, докато четвъртата вълна от пандемията на коронавирус се засилва в Германия, трябва да разберат, че имат дълг към останалата част от обществото да защитават другите, каза канцлерът Ангела Меркел, съобщава „Ройтерс“.

Меркел, изказвайки се по покана на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн на азиатско-тихоокеанска бизнес среща на върха, каза, че задачата на политиците е да аргументират сериозните интервенции, като бъдат честни с обществеността.

Броят на случаите на коронавирус в цяла Европа нарасна през последните седмици, като експертите се притесняват, че здравните системи рискуват отново да бъдат претоварени, отчасти защото неваксинираните все още разпространяват болестта сред по-възрастните и по-уязвими.

„Трябва да изясним, че имам право да се ваксинирам и това е голямо богатство, огромно постижение на науката и технологиите“, каза Меркел по видео връзка. „Но аз също имам определено задължение да допринеса за защитата на обществото.“

Докато много от неваксинираните са във възрастови групи, които статистически вероятно ще са по-малко тежки случаи на COVID-19, те могат да предадат вируса на възрастни хора с по-слаба имунна система, които след това могат да се окажат в интензивно лечение дори с ваксинация.

Меркел, която беше интервюирана от президента на Microsoft Брад Смит, добави, че предизвикателствата на пандемията и изменението на климата са сходни, тъй като и двете са експоненциални процеси, чиято тежест е трудно да се разпознае в началото на кривата на растеж.

„Когато видите началото на експоненциално увеличение, трябва да действате незабавно и разбирането за това какво означава експоненциално не е широко разпространено в нашите общества“, каза Меркел.

„Затова и ние сме толкова безгрижни за изменението на климата – това също има експоненциален растеж и трябва да действаме в момент, когато изобщо не се вижда как ще нараснат числата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments