22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоЗдравословноМЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са "експериментални"

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални“

Лица и организации, които твърдят, че ваксините срещу COVID-19 са „експериментални“, са пропуснали изпитванията върху животни и завършилите клинични проучвания с участието на хора. Всички ваксини срещу COVID-19 са преминали през стандартни тестове за безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба, посочват от здравното министерство.

Стандартна процедура е мониторингът на безопасността да продължи и след пълното одобрение на ваксините.

Ваксините на Johnson & Johnson и Oxford University/AstraZeneca са вирусни векторни ваксини – вид ваксини, използвани също по време на огнища на Ebola, както и при проучвания на заболявания, включително грип, ZIKA и HIV. И двете използват модифицирана и отслабена версия на безвреден аденовирус, за да доставят инструкции на клетките ни, които пък да започнат да произвеждат части от протеини на коронавируса. Това ще провокира имунен отговор и ще предотврати бъдеща инфекция.

Лекарствените продукти на Pfizer/BioNTech и Moderna използват информационна РНК (mRNA), за да генерират подобен имунен отговор. Въпреки че това са първите иРНК ваксини, които се прилагат широко, технологията, която стои зад тях, е разработвана в продължение на няколко десетилетия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments