23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусМЗ: На тройно по-високи цени са купувани респиратори от Китай

МЗ: На тройно по-високи цени са купувани респиратори от Китай

Заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров обясни на брифинг в петък, че бившият здравен министър Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, за респиратори и за хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове.

„Всичко е правено еднолично. Подготвяни са докладни записки, проекти за решения, решения на Министерския съвет – връщане, подготовка на договори, на фактури и плащания. Това е правено в рамките на 1-2 календарни дни. Единствено с нейно участие и внасяне от страна на министър Ананиев”, допълни той.

Петров каза още, че са се купували респиратори от Китай на двойно и дори тройно по-високи цени.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт, че само двама души са знаели какво се прави – говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той.

Петров отхвърли цените да са били по-високи заради особеностите в началото на пандемията, защото „не можело китайски респиратори да са три пъти по-скъпи от фирмени европейски”.

„При това са дошли неокомплектовани. Те практически не са се ползвали до края на 2020 г. Стигнали са до болниците и след това са правени допълнително процедури и разходи за окомплектоването им”, уточни той.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

Той допълни още, че са купени маски, които не са били медицински, но са раздадени на болниците.

Петров обяви, че лично е виждал имейли, написани от Жени Начева, към НЗОК, с които се разпорежда да се вдигат бюджети на лечебни заведения.

Вчера стана ясно, че здравното министерство е предоставило на КПКОНПИ изискани документи, свързани със сигнал за оказан натиск от страна на Жени Начева спрямо бивш управител на „Бул Био-НЦЗПБ”.

Начева е поискала от него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 000 лв.

Петров обясни, че това било кантора, наемана преди време за съдебното дело, свързано с реакторите на АЕЦ „Белене”, водено с Русия, което „е било загубено”.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments