13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусМилен Любенов: Партиите се готвят за избори

Милен Любенов: Партиите се готвят за избори

Мнозинство в парламента направи комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП, приеха връщането на хартиената бюлетина, както и това да няма многомандатен изборен район извън страната.

Вчера с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП промените в Изборния кодекс влязоха в дневния ред на парламента. Против гласуваха „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, „Демократична България“ и „Български възход“.

“Трите партии, които подкрепиха тази идея, се готвят за избори. Видяхме през последния месеци и половина, близо два месеца от последните парламентарни избори, че партията победител не направи сериозни усилия за съставяне на правителство и за провеждане на истински разговори – не по теми и по приоритети, каквито видяхме, а истински разговори за съставяне на правителство. Очевидно е, че партиите се готвят за избори“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Милен Любенов, политолог и преподавател.

Предложението за “правителство на малцинството“ на ДБ и ПП

“Това по-скоро е опит да покажат, че имат желание за сформиране на правителство и да покажат политическа отговорност.

В България е имало правителство на малцинството. Имали сме три правителства на малцинствата за последните 30 години. Те не са били устойчиви и винаги се е стигало до предсрочни парламентарни избори. Да, има такива правителства в Европа, те са работещи, но това изисква друг тип политическа култура. Консенсусна политическа култура между партиите и най-вече, когато има подобни правителства има много ясни споразумения по какви политики тези партии, които нямат да участват директно с министри, ще го подкрепят в Народното събрание“, посочи още той.

“Единственият вариант за съставяне на кабинет е с третия мандат и това правителство ще бъде около ГЕРБ, ДПС, “Български възход“ и евентуално с подкрепата на БСП. Правителство, което ще бъде определено като антикризисно и експертно. Вероятно няма да се стига до някакво директно подписване на коалиционно споразумение, защото за ГЕРБ е неудобно да влезе в директна коалиция с ДПС.

Да не забравяме, че следващата година ще имаме местни избори, така че тези промени в Изборния кодекс можем да ги разглеждаме и в тази посока.

Можем да предположим, че партиите все пак си оставят една възможност за сформиране на едно кратко правителство до лятото и дори до местните избори. Всичко зависи от президента и от това на кого ще връчи третия мандат“, казва още Любенов в интервю за БНР.

Хартиената бюлетина и нови избори – какво да очакваме?

“Според мен отново ще се стигне до фрагментиран парламент, какъвто наблюдаваме последните няколко избори, които се проведоха у нас тази и миналата година. Възможно е някои партии да увеличат, други да намалят с малко своите мандати, но тази фрагментация, която пак би се получила, означава отново сложни разговори и коалиции, най-малко три политически партии. При един 7-партиен парламент, без изявена партия победител, възможността за коалиция остава единствена“, посочва още политологът.

Объркан ли е българският избирател?

“Ако се стигне до предсрочни избори, това ще бъде своеобразен рекорд. Нормално е избирателите да са разочаровани и да очакваме по-ниска активност“, казва още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments