17.6 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоНа фокусМинеков предупреди, че може да "изчегърта" ГЕРБ от централата им в НДК

Минеков предупреди, че може да „изчегърта“ ГЕРБ от централата им в НДК

86,5 млн. лв. са загубите на НДК до 1 януари, ще наредя пълна финансова проверка. Това каза на пресконференция в галерия „Средец“ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той уточни, че натрупаните задължения на НДК са от 2017 г. до края на 2020 г.

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага Министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с ПП ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, категоричен бе проф. Минеков.

Той добави, че няма отговор от СЕМ по отношение на прекъсванията на програмата на Националната телевизия, за да излъчи партийни пресконференции. „Използван е натиск върху хората, работещи под шапката на директора. Имам писмо от Управителния съвет на БНТ. Обвинил съм журналистите на БНТ. Това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Поискал съм обяснение от г-н генералния директор. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Колегите в телевизията са били представени от министъра от терористи престъпници. Естествено това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналистите, упражнявам цензура. Как точно заплашвам журналисти? Никога те не са били приравнявани с престъпници“, заяви проф. Минеков. По думите му близо 2000 имена от елита на българската култура са се подписали с искане за оставката на Емил Кошлуков.

Той коментира още, че Министерството на културата има договор с „Лукойл“ за горива. „Договорът ни продължава, той е 10-годишен. Интересно е, че „Лукойл“ е победител при всички Министерства“, добави той.

Проф. Минеков спомена и френски антиквар, който е притежавал едно помещение с размери на гараж. „Той е награден през 2011 г. в посолството в Париж с орден „Златен век“ за изключителни заслуги. Липсва преписка в Министерството на културата какви са били заслугите му. На следващата пресконференция ще ви разкажа още интересни факти около него“, каза още проф. Минеков.

Сб. Club Z

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments