-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусМинималната заплата ще е е 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Минималната заплата ще е е 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари. Това ще предложи на Министерския съвет социалният министър Лазар Лазаров, обяви той на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложението на правителството досега бе минималната работна заплата да стане 770 лв. от юни.

Аз и екипът ми сме склонни да ревизираме този размер от 770 лв. на МРЗ и тя да се изчислява спрямо средногодишната работна заплата за 2021 г., което би довело до промяна в размера на заплатата за следващата година от 770 на 780 лв. Това ще е 9,9 на сто увеличение. Това предложение би изпреварило и индекса на потребителските цени. С колегите ще настояваме от 1 януари да се увеличи минималната заплата на 780 лв. Може да поемем такъв ангажимент и това е нашето предложение. Очевидно към този момент няма консенсус и това постановление ще бъде предложено за обсъждане от Министерския съвет, каза Лазаров.

Тук обаче няма промяна в референтния период. Няма икономически цикъл, който да завършва през календарна година. От тази гледна точка – бихме се качили на този влак на компромиса, но той трябва да води на две стъпки и от 1 юли 2023 г. да стигнем наистина тези поне 830 лв. Това ще е компромисът, който ще подкрепим, коментира Пламен Димитров от КНСБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments