7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаМинистрите на отбраната на НАТО ще обсъдят допълнителна военна помощ за Украйна

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят допълнителна военна помощ за Украйна

Министрите на отбраната на НАТО ще заседават днес и утре в Брюксел, за да обсъдят необходимата военна помощ за Украйна и попълването на резервите на Пакта с оръжие. На заседанието ще присъства и украинският им колега Олексий Резников.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта вчера, че Украйна трябва да получи цялото необходимо оръжие, преди Русия да поеме инициативата на бойното поле.

„Една година след началото на войната в Украйна президентът Путин показва, че няма намерение да спира. Те понасят големи загуби, но осъществяват натиск върху украинците. Затова колкото по-бързо осигурим оръжия, муниции, резервни части, гориво за украинския фронт, толкова повече животи ще бъдат спасени и ще подпомогнем по-добре усилията за мирно решаване на конфликта“, каза генералният секретар.

Той допълни, че войната консумира огромни количества муниции и изпразва запасите на Алианса, затова трябва да се инвестира допълнително в производствения капацитет на съюзниците.

Министрите ще обсъдят и по-добра координация за защита на космическото пространство, както и на критичната инфраструктура. Те ще дебатират и практическата подкрепа за съюзниците си Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, които също са изправени пред руска заплаха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments