4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиМинистри на ЕС ще обсъдят състоянието на Шенген, диалогът с Украйна

Министри на ЕС ще обсъдят състоянието на Шенген, диалогът с Украйна

Състоянието на Шенген, убежището и миграцията, диалога с Украйна в рамките на вътрешната сигурност и извършените там военни престъпления ще бъдат темите, които ще се разискват на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ днес и утре в Брюксел.

Шведското председателство и Комисията ще информират министрите за общото състояние на Шенгенското пространство и за изпълнението на приоритетите, както са определени от Съвета през юни. Един от тях е неговото разширяване. Краен срок обаче не е поставен, а днес не можем да очакваме конкретно решение за България и Румъния.

Във връзка с дебатите по миграцията и убежището, е възможно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев да повдигне въпроса за финансирането на ограда по границата с Турция – мярка, на която Европейската комисия се противопоставя, но е склонна да отдели средства за подсилването й.

Утре министрите на правосъдието ще разискват хода на действията по създаването на международен център за разследване на престъпленията в Украйна в Хага, който трябва да заработи през лятото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments