23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусМинистърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия идва на официално...

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия идва на официално посещение в София по покана на Мария Габриел

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман идва на официално посещение в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство.

Сътрудничеството между България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), войната в Украйна и други важни теми от международния дневен ред се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещата между двамата министри.

В програмата на посещението се предвижда пленарна сесия между делегациите им. След края на сесията министрите ще направят съвместно изявление за медиите. Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят и столичното 102-ро ОУ с преподаване на хърватски език.

В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, с министър-председателя академик Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

На 7 и 8 юли Мария Габриел бе на работно посещение в Хърватия. В Дубровник тя участва в 16-ото издание на международния „Дубровник форум“ на тема „Навигация в глобалното разместване“. В изказването си на форума Габриел очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност. Конференцията беше открита от министър Гордан Гърлич Радман.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments