13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусМинистърът на икономиката Никола Стоянов очаква инфлацията за май да е около...

Министърът на икономиката Никола Стоянов очаква инфлацията за май да е около девет процента

Министърът на икономиката Никола Стоянов очаква инфлацията за май да е около девет процента.

В ефира на БТВ той припомни, че пикът е достигнал 18,7 на сто през септември.

Паднаха цените на газа, на електричеството и горивата. По думите му всичко това, с падането на цените на доста суровини, е довело и до сериозен спад на инфлацията.

Той припомни, че държавата пусна сайт за цените на храните, някои вериги подават информация. В момента това правят само две, макар в началото, когато са водени разговори за пускането на сайта, всички да са заявили интерес.

По отношение на идеята за закона за надценките, Никола Стоянов изрази надежда депутатите да гласуват текстовете. Така в 17 групи храни ще се гарантира по един достъпен продукт.

КЗП направи над 1500 проверки и в началото при 95 на сто имаше нарушения. Сега вече откритите нередности са около 25-30 процента.

Надценките са стигнали от 60-70 процента до 120-130 процента, обобщи Никола Стоянов. Той посочи, че в последните седмици има спад в цените на млечни продукти, след като държавната „Ел Би Булгарикум“ пусна по-ниски цени на продукцията си.

Най-голямото предизвикателство беше подготовката на зимата, защото имаше прогноза за липса на газ, инфлацията беше рекордна, каза още Никола Стоянов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments