5.9 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоУ насМинистър Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат...

Министър Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България, за да им бъдат предложени подходящи мерки

„Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат с какъв статут желаят да пребивават, за да можем да им предложим най-адекватните мерки за подкрепа“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти, след като се запозна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на ГКПП „Дунав мост“ заедно с кмета на община Русе Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

 

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас. Важна стъпка от тяхната дейност е съставянето на профил на всеки желаещ да започне работа. Това се случва чрез попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат необходимост от работна ръка.

 

„Службите на Министерството на труда и социалната политика са подготвени да съдействат, като веднага след попълването на документацията се търси и подходящо работно място“, обясни министър Гьоков. Той уточни, че информационната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава възможност работното място да се съобрази с населеното място, към което украинските граждани искат да се насочат.

 

„Работодателите в България традиционно търсят работници в ИТ сектора. Търсят се още специалисти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи“, каза министър Гьоков.

 

Той припомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лв. и добави, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по обективни икономически показатели.

 

Директорът на бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева съобщи, че към момента от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са консултирани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за иженер, който предстои да се срещне с работодателя, обявил свободната позиция и да започне работа.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments