3.8 C
София
събота, януари 15, 2022
НачалоНа фокусМинистър Гьоков предлага мораториум върху цената на тока

Министър Гьоков предлага мораториум върху цената на тока

Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него един от възможните варианти е дори мораториум върху тарифите.

„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват“, поясни той.

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат.

„Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането.  Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

„Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван“, поясни Гьоков.

По думите му от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.

Новият социален министър направи коментар и относно проблемите в социалните домове.

„Закриването на домове за стари хора не трябва да става с лека ръка, защото у нас нямаме толкова много такива, а населението ни е застаряващо. Трябва да има повече контрол, за да няма злоупотреби”, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments