18.8 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоНа фокусМинистър Денков: Учениците започват на 15 септември, но с нова учебна програма

Министър Денков: Учениците започват на 15 септември, но с нова учебна програма

„Тази учебна година ще стартира на 15 септември. Дискусията за следващите учебни години продължава – например да започва от 7-8 септември, засега се отказахме от 1 септември“, заяви министърът на образованието Николай Денков.
„За новата учебна година ще са готови и нови учебни програми, в момента те се преразглеждат, както и учебниците, но за тяхната промяна ще е необходимо повече време. „В повечето случаи учебните програми не се много утежнени, но учебниците са много тежки. Всичко, което е академично излишно и не съответства на възрастта, трябва да бъде изчистено и след това учебниците да следват стриктно програмата. А вече различията и индивидуалността на децата и техните интереси ще се компенсират с учебните пособия. Това включва и електронните ресурси“, обясни Денков.
В момента се води дискусия дали може учебниците да бъдат безплатни за учениците. Електронните ресурси със сигурност ще бъдат, така че въпорсът с частните уроци да започне да отпада от само себе си.
Денков беше категоричен в ефира на БНТ, че вече няма нужда от дистанционно обучение, защото епидемичните показатели са добри, така че е важно децата да се върнат в училищата.
„По закон родителите имат право до 30 учебни дни да поискат децата да учат онлайн, но все пак трябва да е ясно, че тази норма е създадена като извънредна. Няма причина епидемията да се удължава. Ако детето има здравословни проблеми, може да се удължи ученото от вкъщи и до края на учебната година с медицинска бележка. Но аз виждам и нелогични причини, примерно бабата и дядото са с ТЕЛК – това не е аргумент за оставане на детето вкъщи“, допълни министърът.
Тестовете, които бяха купени, седят на разположение, очаква се следваща вълна и ще може да се реагира с тях.
Денков коментира и промените в матурите за 12 клас.
„Част от промените следват от Закона за предучилищно и училищно образование, това е първият випуск, който завършва 12 клас по новия закон. От наша страна промените са по-големият брой въпроси с открит отговор, за да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват. Няма субективен елемент в оценяването, а се гледа дали има теза, дали е защитена правилно, има си прецизни критерии“.
Скалата за оценяване също беше променена – за да се изкара тройка, трябва да се познава поне 1/3 от материала.
„За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала. Матурите трябва да са балансирани, за да се чувстват децата мотивирани, целта не е да има масово двойки“, заяви Денков.
При 7 клас няма промени в изпитите, но родителите се притесняват, че няма време децата да си вземат материала. Затова искаме те да се върнат в училище. Всеки учител сега трябва да направи индивидуален преглед на кое дете какво му липсва и да се навакса с материала.
Образователният министър припомни, че се стартира с електронни ресурси за визуализация на материала, както и облака, който септември трябва да е достъпен за всички. Там ще има електронни ресурси, включително ще има възможност учители да правят на уроци.
„Ще има една комисия, която ще преглежда представените уроци и ако се одобрят, ще са достъпни до всички ученици, така ще натрупаме материали. Правят се и STEM кабинети, в които да се правят експерименти“, каза Денков.
С финансовия министър вече са се водили разговори в извънкласните дейности догодина да се добавят и такива за наука и технологии.
В момента работна група работи по законовата реформа, която ще позволи да се обединяват университети.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments