12.4 C
София
четвъртък, май 5, 2022
НачалоНа фокусМинистър Караджов: Има криза на управлявящата коалиция, тя не е в състояние...

Министър Караджов: Има криза на управлявящата коалиция, тя не е в състояние да взима решения

Гражданите, които пътуват по българските пътища, губят от това че има неразбирателство в коалицията. Има криза на управляващата коалиция, тя не е в състояние да взима решения. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов в „Панорама“.

По думите му проблемът не е в парите за пътищата, а фокусът на дебата е в това да се позволи на АПИ да си върши работата.

„По стечение на исторически обстоятелства АПИ е в един капан, това е една правна несигурност. Не е ясно дали ако не разпишат нови възлагания, ръководителите на АПИ няма да влязат в затвора. Или по-скоро има много голяма вероятност това да стане така“, коментира Караджов.
По молба на министъра депутатите ИТН са внесли ново предложение за решение, в което са изчистени пари, плащания и всякакви усложняващи казуса обстоятелства.

„Искаме просто НС да даде възможност на АПИ да си върши работата, иначе хората питат къде е държавата, защо не кърпи дупките, защо не си асфлатира пътищата“, подчерта Караджов.

Министърът обясни, неизплатените пари са по договори за текущ ремонт и поддръжка на пътища, които са сключени за сумата от 711 млн. лв., а възлаганията по тях надхвърлят 3.3 милиарда лв. Добави, че договорите са абсолютно законни, тъй като за тях е проведена открита състезателна процедура по ЗОП, след което са обжалвани пред съда на три инстанции.

Караджов коментира, че е наследник на „юридически капан“:

„Не съм говорил срещу тези договори като незаконни. Винаги съм казвал, че проблемът идва от доклада на работната група, която през 2021 г. е назначил служебният премиер Янев. В този доклад се прави предположението, че има недействителност в тези договори заради надхвърления обем. Ето защо моята вина е дотолкова, доколкото съм наследник на един юридически капан. Аз трябва да го отворя, да извадя здравото и да продължим да ремонтираме, без той да хлопне и да затисне някой от екипа ми в лошата ситуация да бъде обвиняем“, заяви той.

В момента няма юридически начин да се възложи каквато и да е поръчка, добави той. Според Гроздан Караджов ако другата седмица Народното събрание не стигне до решение за парите за пътищата, хората ще излязат на улиците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments