3.8 C
София
петък, ноември 12, 2021
НачалоНа фокусМинистър Кацаров: Няма да има локдаун

Министър Кацаров: Няма да има локдаун

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска дават брифинг.

Няма да има локдаун, заяви в началото на брифинга министър Кацаров, съобщава БНТ.

Мерките дадоха своя резултат, допълни той. Подчерта, че намаляването на броя на заразените е успех на всички наши сънародници и им благодари за спазването на мерките.

Не сме се водили от страха, напротив – през цялото време се настоявали, че хората трябва с разум и чувство за отговорност, че това е обща мисия за всички нас, обясни здравният министър.

В момента сме надолу от пика и се надяваме при спазването на мерките, този спад да продължи, обясни проф. Мира Кожухарова. Наблюдава се и тенденция за намаляване на болните.

За качването на върха ни трябваха по-малко от 13 седмици, подчерта проф. Кожухарова.

Има рязко нарастване на броя на тестовете, особено след въвеждането на зеления сертификат.

По време на епидемична вълна това всъщност е най-сигурния начин за противодействие, защото всеки положителен се изолира и това намалява броя на заразените, обясни проф. Кожухарова.

Зеленият сертификат е активизирал и ваксинацията у нас, но усилията затова трябва да продължат. Вчера ръководството на МЗ обсъжда възможностите за доставка на нови лекарствени продукти за лечение на ковид болни, съобщи още министър Кацаров.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments