21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоУ насМинистър-председателят Стефан Янев ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския...

Министър-председателят Стефан Янев ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес

Министър-председателят Стефан Янев ще участва във видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в понеделник, 5 юли.
Форумът ще бъде открит от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, след което ще стартира пленарната сесия: „Седем години от началото на Берлинския процес: сближаване на региона – постижения, настоящи и бъдещи цели“. В рамките на изказването си пред лидерите от инициативата, премиерът Стефан Янев ще подчертае значимостта, ефективността и потенциала на Берлинския процес. Неговите преки резултати са свързани с подобряване на регионалното сътрудничество в областта на свързаността, социалното и икономическото сближаване, стабилността, взаимното разбирателство и осигуряването на по-добър живот за гражданите от Западните Балкани.
Българският министър-председател ще отбележи, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани. В тази връзка премиерът Янев ще акцентира върху значимостта на подписаните два ключови документа на Срещата на върха на Берлинския процес в София през миналата година – Декларацията за изграждане на регионален вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани.
През 2020 г. България и Република Северна Македония бяха съвместни домакини на Берлинския процес, което бе прецедент държава членка на ЕС и държава-кандидат за членство да председателстват инициативата. На Срещата на върха в София бяха взети важни решения за гражданите на Западните Балкани в сферата на регионалното сътрудничество и свързаността във всичките й аспекти, което има за цел да ги приближи до нормите и стандартите на ЕС.
Берлинският процес за Западните Балкани е регионална инициатива, лансирана от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Черна гора, и се подпомага от държавите членки на ЕС Германия, Франция, Австрия, Италия, Полша, България, Гърция, Хърватия, Словения и Великобритания. Замисълът на Берлинския процес, който се намира формално извън институционалната рамка на ЕС, е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на шестте страни от Западните Балкани. А дейността на инициативата е насочена в три главни направления – икономика и свързаност, добросъседски отношения и сигурност.
От 1 януари 2021 г. Германия пое функциите на председател на Берлинския процес и декларира готовност за надграждане на постигнатото по линия на предходните председателства на инициативата при спазване на утвърдените формати. Поради пандемията, причинена от COVID-19, всички министерски срещи и форуми в рамките на Берлинския процес, както и Срещата на върха на 5 юли т.г. в Берлин, са под формата на видеоконференции.
Тази година акцент се поставя върху отчитане на постигнатото през изминалите 7 години след лансиране на инициативата от канцлера Меркел и изпълнението на набелязаните за региона приоритети и цели за приобщаването му към европейските норми и стандарти, както и по линия на изграждането на Общ регионален пазар и укрепване на диалога и регионалното сътрудничество в Западните Балкани.

сн. Бгнес

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments