28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусМинистър Тагарев: Изпращаме на Украйна годни стари неща срещу финансови компенсации

Министър Тагарев: Изпращаме на Украйна годни стари неща срещу финансови компенсации

Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия военният министър Тодор Тагарев.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Той потвърди, че изпращаме стари неща.

Списъкът на нещата, които изпращаме, е поверителен – най-общо някои системи и боеприпаси. Той е направен възоснова на анализ на нашите възможности и не е в ущърб на българската армия, посочи министърът.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

Той заяви още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война.

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата й за територии”, коментира Тодор Тагарев.

Военният министър за пореден път опроверга твърдения на президента и политически лидери, че с оказването на военна подкрепа на Киев се въвлича страната ни във войната.

Няма логични доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във войната. Имаме толкова много съюзници, които оказват военна помощ, например Естония, и не са въвлечени във войната. Напротив, това намалява риско не само в момента, но и в дългосрочен план по отношение на руската агреси. Радев беше шеф на ВВС, нека той да обясни какво е състоянието на ПВО-ни.

По думите на Тагарев опцията да модернизираме българската армия срещу старо бойно оръжие вече не е във фокуса на НАТО. Новият фокус е „коалиция Ф-16“ – тя се ръководи от Дания и Нидерландия. Той изтъкна обаче, че не сме най-слабото звено на НАТО, защото все пак ние имаме макар и не чак толкова добра бойна авиация. Има страни в Алианс, които изобщо нямат бойни самолети. И обясни как ще се отрази забавянето на доставка на бойните самолети Ф-16 от САЩ.

Въпросът сега е, че има забавяне на подготовката на инфраструктурата, което поставя под съмнение дали ще сме готови за самолетите Ф-16, когато ги получим. Имаме освен това  недостиг на подготвени пилоти и инженерно-технически състав. Сега това са проблемите, а не че самолетите ще пристигнат у нас с известно закъснение заради Ковид-19, посочи Тагарев.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments