14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусМинистър Шалапатова: Ще започнем закриване на домовете за възрастни хора с увреждания

Министър Шалапатова: Ще започнем закриване на домовете за възрастни хора с увреждания

Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред Би Ти Ви. „Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която много обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда“, обясни още социалният министър.

Говорим за 82 дома за стари хора, където има 4200 души. Говорим за 71 за пълнолетни с увреждания, където има близо 4000. От началото на годината има 9 закрити домове, обясни министърът.

Аз посетих наводнените места, срещнах се с хората, с местната власт. Всички заинтересовани страни могат да чакат подкрепа, обясни още министърът на труда и социалната политика.

Според нея пострадалите могат да получат еднократна помощ, която да възлиза до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова.

За момента нямаме заявления, добави тя.

Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България, каза министърът. Има 53 освободени работни места за момента. Те можело да се ползват в рамките на първите три кризисни месеца за 4 часа.

Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ, заяви министърът.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments