13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусМисиите "Бепи Коломбо" и "Солар орбитър" за изследване на Меркурий и Слънцето...

Мисиите „Бепи Коломбо“ и „Солар орбитър“ за изследване на Меркурий и Слънцето помогнаха за изучаването на Венера

Мисиите „Бепи Коломбо“ и „Солар орбитър“ помогнаха на учените да получат нова информация за Венера. Първата беше изстреляна, за да изучава Меркурий, а втората – Слънцето, но и двете преминаха близо до „близнака“ на Земята по време на пътуването си в Слънчевата система, съобщава „Нейчър къмюникейшънс“.

„Бепи Коломбо“ и „Солар орбитър“ прелетяха край Венера през август 2021 г. с разлика от един ден. Предадените от тях данни предоставиха възможност на учените да разберат как планетите без магнитно поле могат да поддържат атмосфера.

Известно е, че Венера няма магнитно поле, което да предпазва повърхността й от слънчевия вятър. На теория в този случай слънчевата радиация би трябвало напълно да издуха атмосферата, но това не се случва.

Новото изследване показа, че около Венера се е образувало т. нар. индуцирано магнитно поле. То е възникнало от взаимодействието на слънчевия вятър със заредени частици в атмосферата.

„Наблюденията на сондите предоставиха доказателства, че заредените частици се забавят в тази област, предпазвайки атмосферата на Венера от слънчевия вятър“, казват учените.

Откритията са важни за изучаването на планетите без магнитно поле, тъй като показват, че те могат да поддържат атмосфера и, на теория, да имат благоприятни условия за развитие на живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments