Мишел Барние или успехът на г-н Брекзит

0

Преговарящият от Европейския съюз току-що е постигнал сделка с Великобритания след Брекзит. Няколко пъти министър във Франция, именно в Брюксел Мишел Барние се утвърждава като водеща политическа фигура.

Накрая! След повече от четири години повтарящи се психодрами, европейците и Лондон сключиха в четвъртък, 24 декември, споразумение – приблизително 1500 страници -, което ще урежда отношенията им от 1 януари 2021 г. „Мисията изпълнена, аз взех моето участие“ , коментира трезво Мишел Барние, който представи двадесет и седемте в това „необикновено“ преговаряне, коментира le monde. Французинът не е експанзивният тип, особено след като, както той казва, „Брекзит е загуба за всички.“ Няма да скачам от радост от перспективата ”, допълва Барние.
След като изпълни тази високорискова мисия, след почти петдесет години натоварен политически живот, това е отмъщение на всички, които, включително в лагера му, никога не са вярвали в него. За този убеден европеец, който е бил два пъти комисар и чиято снимка на ръкостискането между генерал дьо Гол и канцлера Конрад Аденауер, подписвайки Елисейския договор през 1963 г., все още украсява офиса, това е освещаване. Като „г-н Brexit“, „той постигна признание като държавен глава“, казва Клеман Бон, държавен секретар по европейските въпроси. И без съмнение, той вече е французинът с най-успешната европейска кариера след Жак Делор, който беше председател на Комисията в продължение на десет години.
Когато обаче британците гласуваха „Напускане“ на 23 юни 2016 г., никой не очакваше да стане свидетел на завръщането на Барние в процеса. „Преди четири години, ако ви бяха казали за Барние, ще кажете: той е пенсионер, нали? „, смее се дипломат. Но това е характеристика на мъжа, той никога не пуска, той винаги се появява.
След като приключи мандата си на комисар по вътрешния пазар и финансови услуги в края на 2014 г. и претърпя поражение в надпреварата за председателство на Комисията срещу люксембургския Жан-Клод Юнкер, след което UMP му отказа номиниране за предстоящите регионални избори във Франция, Барние работи от февруари 2015 г. като обикновен съветник по отбраната на Юнкер. „Разхождаше се из залите, разговаряше с всички. Сякаш никога не е напускал Брюксел „, казва Беноа Льо Брет, негов началник на кабинета, когато беше комисар по регионалната политика (1999-2004).
Сн. Le monde

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук