Много жители на ЕС рискуват да живеят нелегално във Великобритания след Brexit

0

Европейците, живеещи на острова, трябва да се регистрират, за да запазят правата си, но тези процедури понякога са сложни. Обратното броене е почти приключило. До полунощ на 31 декември гражданин на Европейския съюз, който се премества в Обединеното кралство, ще има автоматично правото да живее и работи там. На следващия ден ще е твърде късно и ще се изисква разрешение за работа, посочва le monde.
С влизането в сила на споразуменията след Брекзит европейците, живеещи във Великобритания, ще бъдат разделени на две отделни групи в зависимост от датата на пристигане в страната. Но как да ги различаваме? В държава, която няма нито лична карта, нито централизирана база данни за населението, британските власти трябваше да започнат огромно упражнение по регистриране на около 3,7 милиона европейци, пребиваващи в Ламанша. Те трябва да се регистрират до 30 юни 2021 г. Освен това те ще станат незаконни.

Много асоциации бият тревожни звънци, страхувайки се, че десетки хиляди, а може би и повече, които ще пострадат от тази промяна. „В крайна сметка ще има много индивидуални трагедии“, притеснява Моник Хокинс от „The 3 Million“, която представлява европейците, живеещи във Великобритания.

„Уреденият статут“ (разрешение за постоянно пребиваване), създаден специално за тези европейци, се предоставя относително лесно. Трябва само да докажете местожителството си във Великобритания. Ако това е на по-малко от пет години, се предоставя временен статут („предварително установен статус“); повече от пет години и статутът става постоянен. За някой с трудов договор например е просто.
Но много случаи се оказват сложни. Малко преди пандемията журналистът Якуб Крупа, който е доброволец в Полския център в Лондон, видя поляк, пристигнал в Обединеното кралство за четиринадесет години. Той нямал банкова сметка, нямал и трудов договор. „Той не е имал договор за наем на стаята си, която е дал под наем. И вече нямаше самолетни или автобусни билети, показващи пристигането му във Великобритания“, обяснява той.

Барбара Дроздович, директор на Източноевропейския ресурсен център (EERC), вижда много подобни случаи. „Много хора, които идват в нашия център, четат лошо и не могат да усвоят сложен административен документ. Трябва да ги придружавате стъпка по стъпка в процеса им, надявайки се да намерите документите в ред. „Има и възрастни хора, които са дошли във Великобритания, за да се грижат за внуците си, докато децата им работят тук“, продължава тя. Последните обикновено нямат договор за наем или трудов договор. Но ако искат да останат легално в Обединеното кралство след 30 юни, ще трябва да получат „уреден статут“. Общо EERC е помогнал на 8 500 души да се регистрират.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук