16.8 C
София
неделя, май 29, 2022
НачалоНа фокусМного по-малко от очакваното са украинците, избрали държавните бази за настаняване

Много по-малко от очакваното са украинците, избрали държавните бази за настаняване

Според първоначалната информация на Държавната агенция за бежанците от жп гара Варна трябваше да отпътуват около 200 души. За тях са определени две бази в Рибарица и Паничище.

„Създадена е такава организация, че да не се пречи на трафика в града. Действително е помислено за всеки детайл по транспортирането“, каза във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тази сутрин обаче стана ясно, че броят на желаещите да бъдат преместени в тези държавни бази са едва 10 процента от първоначално заявените. Останалите са обявили намерението си да се настанят в частни квартири.

Близо 7 хиляди са бежанците, настанени във Варна и региона, около 10 хиляди край Бургас и две хиляди в Добричко, уточни още Мариана Тошева. Тя добави, че преместването на украинските граждани, настанени по Черноморието, във ведомствени бази в страната ще продължи до 1 юни.

В тази връзка безплатният паркинг на жп гара Варна няма да работи с граждани. Той ще се ползва от автобусите, които ще транспортират украинските бежанци от курортите към жп гара Варна.

Даниела Стойнова попита Мариана Тошева дали преместването ще създаде проблеми в трафика в града:

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза още Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места а, до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.
Като „истинско предизвикателство“ определи това масово преместване заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той смята, че БДЖ ще се справят. Чуйте още в звуковия файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments