17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоЕвропейски хроникиМнозинството в ЕП подкрепи възможността ЕС да въведе Истанбулската конвенция

Мнозинството в ЕП подкрепи възможността ЕС да въведе Истанбулската конвенция

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция. Предвижда се евродепутатите да гласуват утре решение, с което да дадат възможност на Съвета на ЕС да предприеме съответните стъпки с квалифицилано мнозинство.

ЕС е съюз на равенството, където всеки би трябвало да живее без насилие, отбеляза пред евродепутатите еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. Тя добави, че Европейската комисия приветства въвеждането на Истанбулската конвенция. Това ще подобри европейското законодателство и ще отправи силно послание за правата на жените, добави еврокомисарят. Трябва да разполагаме с обща основа за борба с насилието срещу жените, заяви Дали. По нейните думи защитата на жените днес не е еднаква навсякъде в ЕС, а конвенцията въвежда общи правила. Дали посочи, че ЕК предложи миналата година законодателство, което преследва същите цели, залегнали в конвенцията.

Групата на Европейската народна партия заяви, че половото равенство е в основата на европейските ценности, както и че ратификацията на конвенцията ще спаси живота на много жени в Европа. Според социалистите и демократите с предстоящото въвеждане на конвенцията ЕС ще стане по-добро място, но са необходими много по-решителни стъпки в борбата с омразата към жените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments