Може ли ваксината срещу Covid-19 да промени ДНК?

0

Новините за ваксина, която в сигурна на 90% , доведоха до вълна от антиваксинални слухове в социалните медии. Разгледахме някои от най-разпространените неверни твърдения: за предполагаеми заговори за влагане на микрочипове в хората, предполагаемото препроектиране на генетичния ни код и за безопасността. Бил Гейтс и влагането на микрочипове беше сред най-коментираните теории тази седмица след обявяването на ваксината, пише BBC. Основателят на Microsoft е обект на много фалшиви слухове по време на пандемията.Една от най-споделяните теории тази седмица – тази, която се разпространява от началото на тази година – е, че пандемията на коронавирус е част от план за имплантиране на малки микропроцесори, чрез които могат да бъдат проследени хората и че г-н Гейтс стои зад всичко това. Няма доказателства в подкрепа на тези твърдения и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ заяви пред Би Би Си, че са напълно неверни.

Въпреки липсата на доказателства, през май проучване на YouGov, състояло се от 1640 души, предполага, че 28% от американците вярват, че Гейтс иска да използва ваксини за имплантиране на микрочипове в хората – като цифрата нараства до 44% сред републиканците. Кореспондент на Белия дом за про-Тръмп уебсайта Newsmax каза на своите 264 000 последователи в Twitter да се „пази“ от ваксината Pfizer / BioNTech.

Страхът, че ваксината ще промени по някакъв начин вашата ДНК, е друг, който сме виждали редовно да се излъчва във публикации във Facebook.Би Би Си попита трима независими учени за това. Те казаха, че ваксината срещу коронавирус няма да промени човешката ДНК. Изглежда хората, които разпространяват подобни твърдения, имат фундаментално неразбиране за генетиката.Ваксината съдържа фрагмент от генетичния материал на вируса – или РНК.„Инжектирането на РНК в човек не прави нищо за ДНК на човешката клетка“, казва проф. Джефри Алънд от Оксфордския университет.Говорителят на Pfizer Андрю Уиджър заяви, че ваксината на компанията „не променя ДНК последователността на човешкото тяло. Тя представя на тялото само инструкциите за изграждане на имунитет.Изглежда, че част от недоразумението произтича от вида на ваксината, която се разработва. Ваксината Pfizer / BioNTech използва технология за предаване на РНК или „иРНК“.Той действа, като дава на тялото инструкции за производство на протеин, който се намира на повърхността на коронавируса.След това имунната система се научава да разпознава и произвежда антитела срещу протеина.Вярно е, че досега не е била одобрена иРНК ваксина, но през последните няколко години са проведени множество изследвания на иРНК ваксини при хора.Само защото това е нова технология, според учените, „не означава, че трябва да се страхуваме от нея“.Новите ваксини се подлагат на стриктни проверки за безопасност, преди да могат да бъдат препоръчани за широко приложение.При фаза 1 и фаза 2 клинични изпитвания ваксините се тестват при малък брой доброволци, за да се провери дали са безопасни и да се определи правилната доза. Във фаза 3 тестове те се тестват на хиляди хора, за да се види колко ефективни са те. Групата, получила ваксината, и контролната група, получила плацебо, се наблюдават внимателно за нежелани реакции – странични ефекти. Мониторингът на безопасността продължава дори след лицензиране на ваксина.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук