22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоУ насМОН обяви победителите в конкурса „Млади таланти“

МОН обяви победителите в конкурса „Млади таланти“

Единадесетокласникът Стивън Огнянов от СМГ „П. Хилендарски“ в София, Радостин Чолаков (10 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов” в Пловдив и Петър Жотев (11 клас) от СМГ „П. Хилендарски“ са тазгодишните победители в конкурса „Млади таланти“ на МОН. Първенците ще представят страната ни в Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Младите изследователи получиха грамоти и награди от по 1500 лева.

Проектът на Стивън Огнянов в областта на математиката представя нови формули за двудиагоналното разлагане на матрици. Проектът на Радостин Чолаков е в областта на информатиката – за прилагане на архитектури за дълбоко обучение върху таблични данни. Изследването в областта на биологията на Петър Жотев е свързано с възможността за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

„Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което правите днес ще има продължение в бъдеще“, каза на победителите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя специално благодари на научните ръководители, учители и родители, които са провокирали у младите хора интереса към науката и ги подкрепят.

„ Ще имате възможност да се развивате навсякъде по света, но се върнете тук в България, за да сътворявате своите мечти. Не се притеснявайте от предизвикателства. Вие сте сред най-добрите. Носете с гордост вашите отличия“, пожела заместник-министърът на наградените ученици.
Други трима млади изследователи получиха поощрителни награди и по 1 000 лева.

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов”, дебютантите седмокласници в конкурса Розанна Мишева и Антони Георгиев от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска Езикова Гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Техните интереси са в областта на математиката, биологията и информатиката.

Три изследователски разработки получават право да представят страната ни на Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2022 г.“ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в областта на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ „Акад. Кирил Попов“, Георги Праматаров-студент СУ „Св. Кл. Охридски“, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и допълнителни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – БАН.

„Млади таланти“ е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане и насърчаване на младите хора да правят научни изследвания. Участниците подготвят научноизследователски и иновационни проекти в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, социални и хуманитарни науки и екология.

Тази година кандидатстваха 37 проекта с над 55 участници, като след първи етап от журирането до събеседване бяха допуснати 26 проекта от цялата страна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments