„Мразената розова сьомга“ от Русия, призната за суперхрана в Норвегия

0

Норвежкият институт за изследване на храните Nofima призна розовата сьомга като суперхрана. Това съобщава порталът NewsWep позовавайки се на местната телевизия.

Тази риба се счита за нежелана в Норвегия, защото застрашава популацията на дивата сьомга. Експертите обаче казват, че „мразената от много розова сьомга“ от Русия е отличен продукт. „Прилича повече на сьомга, въглерод и пъстърва, отколкото на аквакултурна сьомга“, каза изследователят Торбьорн Тобиасен.

Според него жизненият цикъл на розовата сьомга е по-кратък от този на обикновената сьомга. Това е неговото предимство, тъй като натрупва много по-малко токсини, отбеляза той. Освен това розовата сьомга има много мек хайвер, който е много търсен, добави Тобиасен.

В миналото американски лекари и диетолози назоваваха полезните ефекти от яденето на риба два пъти седмично. Според диетолог и здравен автор Джаксън Блатнър ​​тази група храни е богата на омега-3 киселини, които са изключително полезни за мозъка: помагат на клетките му да се борят с промените, свързани с възрастта, замърсяването на въздуха и други неблагоприятни фактори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук