17.8 C
София
четвъртък, октомври 6, 2022
НачалоУ насМРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска...

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница в София след протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия, съобщи регионалният министър Виолета Комитова, съобщава БНР.

След среща с протестиращите от инициативата „За нова детска болница“ тя уточни, че визата за проектиране и строителство на новата болница ще бъде за терена, където сега се намира започнатият в миналото строеж, предвиден за целта.

„Можем в рамките на много кратък срок, става дума за дни, да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия. Сградата ще бъде висока 20 метра и от тук нататък може да се продължава с детската болница“, заяви регионалният министър и допълни, че няма да бъде променян действащият устройствен план за мястото от 2011, който предвижда нов строеж.

Днешният протест бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът – Министерство на здравеопазването –  да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments