-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусМъск изстреля български сателит в Космоса с новогодишния полет на SpaceX

Мъск изстреля български сателит в Космоса с новогодишния полет на SpaceX

Български наносателит полетя към околоземна орбита на борда с първия орбитален полет за 2023 г. на компанията SpaceX на Илън Мъск. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в рамките на споделената от голям брой клиенти мисия Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 сателита от 24 държави. Според Space Flight News на борда на ракетата на Илън Мъск се намира и български сателит, съобщава offnews.bg.

В съобщенията за споделения полет няма информация за самия сателит и чия собственост е българският спътник, но междувременно българската компания EnduroSat обяви успешното извеждане в орбита на наносателита Platform-2.

За 2023 г. е планирано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен сателит БалканСат, който трябва да доставя услуги на публичния и на частния сектор чрез системата BalkanSat 30B. Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Услугите на компанията ще могат да се използват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други.

След рекордна година на изстрелвания през 2022 г., SpaceX започна новата година на 3 януари с изстрелване на Falcon 9 на повече от 110 малки спътника.

Falcon 9 излетя в мисията Transporter-6, предназначена за споделено пътуване с малък спътник, в 9:56 сутринта (16:56 българско време) на изток от космическия стартов комплекс 40 на Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата, извършвайки своя 15-ти полет, се приземи обратно в зоната за кацане 1 осем и половина минути след излитане.

Горният етап на ракетата започна да пуска своите 114 полезни товара в слънчево-синхронна орбита почти час след излитането, процес, включващ 82 отделни разполагания, които отнеха повече от половин час, за да завършат. SpaceX успя да потвърди 77 от разполаганията в реално време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments