9.2 C
София
петък, май 6, 2022
НачалоНа фокусМъск продаде свои акции в Tesla за 4 млрд. долара, за да...

Мъск продаде свои акции в Tesla за 4 млрд. долара, за да финансира закупуването на Twitter

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск продаде свои 4,4 милиона акции от производителя на електрически превозни средства на стойност 3,99 милиарда долара, показват документите до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), публикувани късно снощи.

Продажбата вероятно има за цел да бъде подпомогнато финализирането на покупката за 44 млрд. долара на Twitter от страна на Мъск.

Мъск съобщи, че е продал във вторник и сряда повече от 4,4 милиона акции на Tesla на цени, вариращи от $ 870 до $ 1000 за акция, както може да се отбележи в документите на SEC.

Снощи Илон Мъск обаче посочи в „Туитър“, че „след днес не са планирани повече продажби на акции на Tesla“.

Акциите на Tesla Inc се оказаха под натиск от продажби през настоящата седмица а фона на опасенията на инвеститорите, че Мъск може да се наложи да продаде акции на Tesla, за да финансира своя дял от 21 млрд. долара в изкупуването му на Twitter Inc за общо 44 млрд. долара.

В понеделник социалната интернет медия Twitter заяви, че е приела офертата на Мъск за изкупуване на компанията при $ 54,20 за акция.

Мъск каза, че лично ще вложи около 21 млрд. долара в сделката, което доведе до спекулации, че може да продаде значителна част от своя дял в Tesla. Това, какти и притесненията, че ангажиментите с Twitter ще отклонят Мъск от задълженията му в Tesla, доведоха до поевтиняване на акциите компанията за електромобили и от началото на седмицата те се понижиха с близо 15 на сто.

От началото на 2022 г. акциите на Tesla поевтиняват с около 17% към днешна дата, но след като през последните 12 месеца поскъпнаха с 30 на сто.

В края на миналата година Мъск продаде около 15,8 милиона акции на Tesla на стойност около 16 милиарда долара, като продаде 10% от дела си в компанията за електрически превозни средства, за да помогне за плащането на данъци за 11 милиарда долара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments