Надежда Йорданова: Няма да променим решението си за закриването на специализираните съд и прокуратура

0

„Политическата воля за  закриването на специализирания съд и прокуратура няма да бъде променена “, каза за БНР правосъдният министър Надежда Йорданова.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство е публикуван за обществено обсъждане:

 

„Ние се вслушваме в професионалистите, в магистратурата и за това  как да направя така че, всяко дело, което е в съдебна фаза, да бъде разгледано, да не бъде прекратено  и да бъде започнато отново, а да бъде осигурено безпроблемното им присъединяване“, поясни Йорданова.

Очакванията на Йорданова ще бъдат гласувани в парламента.

След изслушването на премиера Кирил Петков, правосъдният министър и главния прокурор в Брюксел от мониторинговата група на Европейския парламент, Надежда Йорданова заяви, че се е състояла една активна и отворена дискусия:

„Това, което тревожи Брюксел е, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, например за това какво се случва по делата „Магнитски“, че в България разследванията продължават твърде дълго. Трябваше да отговарям на въпросите, какво ще направим, за да се преустанови тази практика едни предварителни производства и разследвания да продължават твърде дълго.

„Беше поставен и ясно въпросът какво ще направим по проблема, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга.

Според мен евродепутатите са наясно със ситуацията в България и трудно могат да бъдат заблудени с внезапни промени на становища или „прах в очите“, каза още Йорданова.

По думите и е нормално европейските депутати да поставят въпроси, още повече , че това са и въпросите на българското общество.

Правосъдният министър коментира и подадената оставка на Сотир Цацаров:

Няма личен елемент или мотив в реформата на комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ),  нито в която и да е друга реформа. Въпросите са принципни, институционални, като това как да се направи така, че да работите по ефективност и по-прозрачно, без корупция се проявяват и в интерес на гражданите.

Обстоятелствата, че определени лица пречат на тези реформи, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук  не става въпрос за конкретното физическо лице, а какво прави това лице на позицията „, поясни още пред БНР Йорданова.

Според Йорданова  се уточнява подробностите как ще работи предварително Антикорупционната комисия , особено по отношение на разследващите функции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук