4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусНад 10 000 руски военни ще подпомогнат армията на Минск, ако Беларус...

Над 10 000 руски военни ще подпомогнат армията на Минск, ако Беларус бъде нападната

Руският военен контингент в Беларус, наброяващ над 10 000 души, ще помогне на беларуската армия, ако страната бъде нападната. Това заяви днес беларуският президент Александър Лукашенко, информира ТАСС.

По думите на беларуския лидер в страната му се намират „петнайсетина хиляди души от Русия“, „над десет хиляди души перманентно“.

„В случай на агресия (срещу Беларус) тази групировка органично ще се влее в състава на беларуската армия“, каза Лукашенко пред чуждестранни журналисти. „Ако изведнъж бъде извършена агресия срещу Беларус, ние с президента (на Русия Владимир) Путин имаме уговорка, тази дивизия минава на мое разположение и воюва вече в съвместна групировка на Беларус и Русия“.

На 10 октомври 2022 г. Лукашенко заяви, че по договореност с Москва започва формирането на регионална групировка войски, предимно с беларуски военни. След преговори с него през декември Владимир Путин заяви, че Москва и Минск ще продължат съвместните маневри и другите дейности в рамките на бойната подготовка на войските. През януари беларуското военно министерство съобщи, че групировката продължава да се увеличава и е готова да защитава Съюзната държава между Беларус и Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments