Над 4500 годишно са новите случаи на рак на белия дроб

0

Около 4250 са новите случаи на белодробен карцином в България всяка година, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий. Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете и на трето място при жените у нас. Това обяви на онлайн семинар за журналисти д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

По данни на Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Статистиката за Европа за същия период отчита 387 913 починали, което представлява 20% от всички, свързани с онкологични заболявания смъртни случаи.

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадий на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

Съвременните ръководстава за диагностика и лечение на НДРБД задължително изискват изследване на предиктивни биомаркери. Това е важно, за да може впоследствие пациентът, при наличие на такъв биомаркер, да получи възможност за персонализирана терапия, каза д-р Кръстева.

„Излекуването на рака на белия дроб е възможно, но зависи от типа и стадия на заболяването. Лечението цели временно намаляване или спиране на растежа на тумора, както и осигуряване на добро качество на живот на пациента“, каза д-р Кръстева. През последните години се наблюдава нарастваща тенденция за увеличаване на преживяемостта, поради развитието на лечението на рака на белия дроб. Така например през 1975 г. петгодишната преживяемост е била около 10%, а през 2012 г. достига до 20%. Петгодишната преживяемост се подобрява и при пациентите с метастатично или рецидивирало заболяване, които са на таргетна терапия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук