Най-новият „Еверест“ е планина, за която вероятно никога не сте чували

0

Това не е най-високата планина в света, нито е най-трудната за изкачване, вероятно.Известният алпинист Райнхолд Меснер никога не се е притеснявал от този неясен връх. И така, защо точно номинираме Muchu Chhish – 7 453-метрова буца скала и лед, скрита в отдалечена долина на хълма Каракорам в северен Пакистан за най-новия свещен граал на планинските върхове?Тъй като сред всичките безброй и до голяма степен безименни планини, които тепърва видят и човешки крак, флаг или задъхан пост в YouTube на своите необичайни върхове, Muchu Chhish е за всички диви и луди намерения и цели.„Има някакво авторство на всяко първо изкачване – като писател или художник, създаващ нещо от нулата“, казва изпълнителният директор на Американския алпийски институт Джейсън Мартин,цитиран от CNN. 

Самият той не е чувал за този непознат връх. „Мисля, че най-голямото и най-интересното нещо, когато става въпрос за първи изкачвания на гигантски, отдалечени планини като тази, е точно това – достигането до това място, където никой друг не е бил „, обяснява той.Скривайки се в Западния Каракорам на стената Батура – масивен хребет от 7000-метрови върхове, надвиснал над един от най-големите неполярни ледници в света – Мучу Чхиш е осуетил всички опити на спорадични експедиции да достигнат до неговия неуловим гребен през последните няколко десетилетия.„Все още има много страхотни върхове за изкачване – повече, отколкото хората си мислят – но Muchu Chhish наистина е най-високият останал“, казва алпинистът Фил де Бегер, който е част от експедиция в Обединеното кралство до Muchu Chhish през август 2014 г. 

По време на експедицията тримата алпинисти са на път да се откажат заради стръмен снежен хребет, който неочаквано се превръща в твърд леден лист.“Изкачването ни по същество се превърна в продължително изкачване на лед. Не е нещо, за което наистина бяхме подготвени на тази височина и за това време, без да можем да издигнем лагер „, казва де Бегер.„Когато стигнахме до базовия лагер, започна да вали много силен сняг – ден след ден – което беше доста голяма изненада“, спомня си алпинистът Тим Оутс.За него около 80% от сделката с тези изкачвания е късмет с правилните условия. Ако имате умения и харесват грубата красота, овладейте леда!
Сн. CNN

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук