Най-смъртоносната улица в Париж

0

Близо до Сена, в малък ъгъл на 4-ти район, улица de l’Hotel de Ville е жертва на една от най-тежките епидемии в Париж. Както се вижда от надписа над номер 95, тя дори е била наричан „Rue de la Mortellerie“ дълго време.
Още през 13-ти век на тази улица се заселват много зидари, които отговарят за превръщането на твърдия камък в прах, за да се получи добра мазилка. Тази дейност изисква висока консумация на вода и близостта до Сена е много практична за тях тук.

През 1832 г. Париж е бил ударен от ужасна холерна епидемия, която е причинила смъртта на повече от 19 000 души за няколко месеца, включително 12 000 само през месец април. Причинява се от водата от Сена, която е замърсена, но по това време все още е неизвестна причината. Rue de la Mortellerie е една от най-засегнатите и губи 304 жители от болестта. Убедени, че името на тяхната улица е частично отговорно за това нещастие, жителите искат името да бъде променено, като организират петиция. И така на 16 февруари 1835 г. rue de la Mortellerie официално става rue de l’Hotel de Ville.

Сн. Pariszigzag

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук