20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусНародното събрание избира нов шеф на БНБ

Народното събрание избира нов шеф на БНБ

Депутатите се очаква да изберат днес управител на Българската народна банка.

Кандидатите за управител на БНБ са двама. Настоящият гуверньор Димитър Радев е издигнат от ГЕРБ-СДС и има подкрепата на ПП-ДБ и ДПС. Той е за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г. Негов съперник е Любомир Христов, предложен от „Възраждане“. Христов смята, че България трябва да влезе в Еврозоната, но когато е готова, а това няма да стане през 2025-та. Третият кандидат – Николай Каварджиклиев, номинация на БСП, се оттегли с мотива, че не иска да участва в „предварително уговорен мач“.

В програмата на народните представители е включено и окончателното приемане на промени в два закона. Поправките в закона за пазара на финансови инструменти предвиждат въвеждане на европейски регламент за използване на технологията на децентрализирания регистър за издаването и търговията с криптоактиви.

С измененията в Закона за българските лични документи се урежда изпълнението на европейските изисквания както към личната карта на българските граждани, която трябва да е с електронен носител на биометрични данни, така и към разрешенията за пребиваване у нас на чужденци.

Заседанието ще завърши с парламентарен контрол. В него ще участват 5 министри, сред тях са министърът на финансите Асен Василев, на енергетиката Румен Радев и на вътрешните работи Калин Стоянов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments