24.8 C
София
понеделник, май 23, 2022
НачалоНа фокусНарушена е херметизацията на черната кутия на падналия МиГ-29

Нарушена е херметизацията на черната кутия на падналия МиГ-29

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация,. Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време.

Все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се преди 2 седмици край Шабла Миг-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни. Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя. Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри.

„Движела се е с 480 км/ч в момента на спускането. В началото мишената се е движена с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500км/ч“, каза Панайотов.

По думите му е възникнал някакъв проблем, защото след това мишената е започнала да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

15 дни след катастрофата, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата „Граф Игнатиево“. Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени. Кутията е извадена от 70 м дълбочина и е промита със сладка вода. Тя може да даде отговор на въпроса какво се е случило с падналия МиГ-29. Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9-ти юни.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments