Наталия Киселова: Президентът търси формула за широка подкрепа за съдебната реформа

0

Коалицията трябва първо да има единна позиция, след това тя да бъде синхронизирана с държавната глава и едва след това да се търси преговори с позицията в лицето на ГЕРБ или ДПС. Това каза в интервю за БНР по повод заявките за промени в Конституцията и конституционната ревизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според Киселова рокадите в Инспектората на ВСС, избор на представители в прокурорската колегия и конституционната ревизия по  въпроси, които могат да бъдат решени в сбора .

Относно очакваното внасяне на предложението за избор на специална парламентарна комисия за конституционни промени доц. Киселова казвам:

„Правната комисия има много текуща работа и допълването на работата ѝ с конституционен дебат може да доведе до блокиране на обичайния законодателен процес. Временна комисия, която би направила дебат по конституционните предложения, се конституира по друг начин и това би дало равнопоставеност на парламентарните групи.“

 

„Президентът не каза единствено конституционна ревизия, той каза конституционни и законови промени“, уточни преподавателят. Според Наталия Киселова така държавният глава задава още възможности да се прецени кое може да бъде реализирано през законови промени и кое – да се уреди на по-високо конституционно ниво.

Законите могат да бъдат направени с обикновено мнозинство и за по-кратко време, докато за конституционна промяна е необходимо повече време, а опозицията търси слаби места, поясни тя.

Президентът продължава да търси „онази формула, която ще събере повече подкрепа“ за реформата в съда и прокуратурата – както сред магистратите, така и в Народното събрание, смята конституционалистът.

 

В съдебната система има проблеми и тези проблеми изкристализират и при изборите в нея, коментира доц. Наталия Киселова в предаването „Преди всички“. По думите ѝ много по-сериозен от въпроса дали ще бъде успешна процедурата на искането за отстраняване на главния прокурор е въпросът дали остават същите правила за избор.

 

„Ако остане на същите правила, възпроизвеждането е много очаквано да бъде това.“

През въпроса за съдебната карта и начина, където се намира съдилищата  и е гарантиран безпроблемен достъп на гражданите и бизнеса до съда,  част от проблемите могат да бъдат решени “, се появява още при анализа си доц. Киселова.

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук